Dlaczego trzmiele

Trzmiele to bardzo wydajne i rzetelne zapylacze, które:

  • szybko pracują (np. w porównaniu z pszczołami miodnymi odwiedzają dwa razy więcej kwiatów na minutę);
  • w porównaniu z innymi zapylaczami mogą przenosić nawet o 2,2 raza więcej pyłku kwiatowego na słupek za każdymi odwiedzinami kwiatu;
  • są w stanie przenosić stosunkowo duże obciążenia, dzięki czemu mogą odbywać długie loty w poszukiwaniu żywności;
  • pracują od wschodu do zachodu słońca.

Trzmiele osiągają więcej

Trzmiele:

  • bardzo skutecznie pracują w zadaszonych lub zabezpieczonych siatkami szklarniach/tunelach/sadach;
  • są aktywne przy stosunkowo niskich temperaturach (około 8-10°C), a także w pochmurne dni (przy niskich poziomach intensywności światła); rzetelnie pracują nawet przy silnym wietrze i mżawce;
  • pozostają w uprawie nawet, gdy oblatywane rośliny nie należą do atrakcyjnych upraw/kultywarów; nie przenoszą się zbiorowo do atrakcyjniejszych upraw;
  • dzięki swemu unikalnemu sposobowi lotu wiążącemu się z częstym przefruwaniem z rośliny na roślinę i z rzędu do rzędu, osiągają znakomite wyniki w zakresie zapylania krzyżowego.

Wydajne zapylacze

Krótko mówiąc, trzmiele to pewność i wygoda. Są łatwe w stosowaniu i obsłudze, zaś ich sposób oblatywania roślin zapewnia znakomite wyniki w zakresie samozapylania i zapylania krzyżowego. Dzięki temu trzmiele są wyjątkowo wydajnymi zapylaczami upraw zarówno szklarniowych, jak i polowych. Doświadczenie zgromadzone na przestrzeni 25 lat nie pozostawia wątpliwości: trzmiele zawsze pracują!

Innowacja w uprawie pomidorów

W 1987 roku odkryto, że trzmiele stosujące unikalną metodę zapylania wibracyjnego (buzz pollination), polegającą na wprawianiu kwiatów w wibrację za pomocą mięśni skrzydeł są najlepszymi zapylaczami pomidorów, które mogą z powodzeniem zastąpić zapylanie ręczne wymagające ogromnych nakładów pracy. W tym właśnie momencie firma Koppert rozpoczęła produkcję trzmieli. Obecnie Koppert jest światowym liderem rynku w zakresie produkcji trzmieli i zapylania za pomocą trzmieli.

Z biegiem lat trzmiele stały się owadami używanymi na całym świecie do zapylania upraw pomidorów, co pozwoliło osiągnąć:

  • wzrost produkcji o 20% do 40%;
  • ogromne oszczędności w zakresie kosztów robocizny;
  • poprawę jakości owoców.

W połączeniu z pszczołami miodnymi

Trzmiele mogą być również stosowane w połączeniu z pszczołami miodnymi. Owady te doskonale się uzupełniają, tworząc bardzo dobry zespół. Można także używać ich jako wybitnie wydajnego samodzielnego zapylacza. Pszczoły miodne są znane z tego, że oblatują uprawy przy dobrych warunkach pogodowych. Z kolei trzmiele pracują w uprawach od wczesnego ranka do zmierzchu, nawet przy nie najlepszych warunkach atmosferycznych.

Znajdź dystrybutora